behandlingsplanVed spørgsmål -skriv til:


equilabdk@gmail.com


 


Åbningstider:    man.-tors.: 9:30-15:00

     fre:             9:30-14:00


 


Tlf.nr.: 2834 4635Recept

Hvis du har bedt os om at formidle recepten per fax eller forsendelse, sender vi en kopi af recepten. Hvis du klare recepten uden Equilabs hjælp, gør vi ingenting.

 

Pr fax

Recepten er faxet til apoteket. Medicinen er klar til afhentning i morgen (Hvis du har ønsket recepten pr fax)

 

Ormemidler sendt fra apoteket

Bemærk, at du Indenfor ca. 1 døgn vil modtage en faktura fra apoteket med en kort følgeskrivelse om betalingsbetingelser. Har du ikke modtaget en mail senest efterfølgende hverdag (og kikket i uønsket mail), så send en mail til: vetapotek.hval@gmail.com

 

Behandlingsplan

Vi har analyseret dine gødningsprøver, og resultatet af undersøgelsen er vedhæftet denne mail i en pdf-fil.

Af skemaet fremgår:

 

1.Resultaterne for de/ den enkelte hest (hvor mange æg der er pr gram gødning (EPG) og om der er spolorm og eventuelt bændelorm

2.Hvilke heste, der har sand i gødningen og bør behandles forebyggende mod sandkolik

3.Hvilke heste, der bør undersøges for resistens –disse heste er mærket med et ”R” i resultaterne

4.Hvilke heste, der bør ormebehandles og med hvilke ormemiddel

5.Vi skriver kun resultatet for spolorm og sand hvis vi finder ”noget”

6.Hvis hesten har spolorm er dette angivet med et ”JA”

7.Sand er mærket med X

8.Resultatet for bændelorm er angivet med ”JA” el. ”NEJ”


Bemærk, at fakturaen også kommer pr mail.

Fakturaen kommer umiddelbart efter resultaterne. Hvis du har bedt om analyse for blodorm bliver fakturaen først sendt sammen med de sidste resultater (analysen for blodorm tager 10-14 dage)(med mindre du er ny kunde)

Teksten i emnefeltet vil være: Faktura fra Equilab. Hvis du har problemer med at åbne filen (fakturaen) i Internet Explorer, så prøv en anden browser.

 


Hvilke hestes skal behandles:

Heste skal kun behandles mod indvoldsorm, når det er nødvendigt. Hestens immunforsvar kan godt selv holde et lavt antal orm nede. Denne strategi for behandling går ud på, at holde antallet af orm så lavt, at hestens eget immunforsvar kan holde hesten fri for sygdom, og samtidig undgå resistens overfor ormemidlerne.


Derfor bør man kun behandle ud fra følgende retningslinjer:

•Heste med 200 EPG* eller derover, behandles, dog gælder at unge- (<5) og gamle(<20) heste skal behandles uagtet epg (gødningsprøver for valg af kur)

•Moderat/ massivt inficerede heste (> 500 EPG) behandles og bør kontrolleres med ny prøve ca. 10-14 dage efter behandling

•Drægtige hopper med over 200 EPG, skal behandles ca. 14 dage før foling 

•Alle heste, der har blodorm skal behandles

•Alle heste med spolorm skal behandles, og bør kontrolleres med ny prøve ca. 10-14 dage efter behandling

•Alle heste med bændelorm skal behandles.

Læs mere om ormestrategi på http://equilab.dk/onewebmedia/Ormestrategi.pdf

Hvordan og hvornår skal man behandle?

Mange hesteejere stiller ofte spørgsmål ved, hvad de skal gøre med hesten, når den skal behandles med ormekur:

 

•Skal jeg behandle hestene med ormekur og derefter flytte dem til ny fold?

•Skal jeg flytte hestene til en ny fold før jeg behandler med ormekur?

•Skal jeg behandle med ormekur og lade hesten stå i boks eller på jordfold 2-3 dage?

 

Hos EquiLab er vores holdning i forhold til den viden, der er på området, at det er fuldstændigt lige meget. Ved ingen af metoderne opnår man at bryde ormenes livscyklus yderligere. Den fortyndingseffekt man kan opnå, og derved nedsætte risikoen for resistens, er så forsvindende lille, at den ikke er værd at regne med. Kort sagt: Når du har behandlet hesten et ormemiddel, skal du ikke gøre noget anderledes end du plejer mht. foldskifte eller opstaldning omkring tidspunktet for behandling.


Undersøgelse for resistens

Heste mærket med R anbefaler vi resistensundersøgelse af

Vi anbefaler resistensundersøgelse af:

 

•Alle heste med epg på 500 og derover

•Alle heste med spolorm.

 

Vi anbefaler, at du ca. 10-14 dage efter behandlingen indsender en ny gødningsprøve. Ved en resistensundersøgelse undersøger vi, om ormene er følsomme overfor ormemidlet, eller om nogle er upåvirkede (resistens)

Ved indsendelsen af gødningsprøver til resistensundersøgelse, skal man bruge vores rekvisition ”Resistensundersøgelse” rekvisitionen kan down loades her: http://equilab.dk/onewebmedia/Resistensunders%C3%B8gels2015.pdf

Prisen for resistensundersøgelsen er 58 kr. (prisen er afhængig af, at man bruger vedhæftet formular)


Sand

Har din hest fået kryds i feltet ”Sand” har vi fundet sand i gødningen i en så stor mængde, at vi mener hesten er i risiko for at udvikle sandkolik, og at den skal behandles mod ophobning af sand i tarmen. Den mest anerkendte behandling til heste med sand i tarmkanalen er at give hesten loppefrøskaller. Skallerne svulmer op og bliver en geleagtig masse i tarmen, der tager sandet med sig ud. 100 gram dagl i 30 dg.

Loppefrøskaller til behandling/ forebyggelse af sandkolik kan bestilles på flere steder vi anbefaler:

http://www.daminoshop.com/product/damino-psyllium-de-luxe-3-kg-luksus-loppefroeskaller-6/ 

Blodorm

Analysen for blodorm tager 10-14 dage. Ved den almindelige gødningsprøve leder vi efter og tæller ormeæg. Man kan ikke kende blodormens æg fra de andre orms æg. Blodormen kan genkendes på et af sine larvestadier –deraf navnet larvedyrkning. Det tager ca. 10 dage før blodormen er genkendelig. Sammen med et resultatet af lavedyrkningen, hvis vi finder blodorm, sender vi en ny behandlingsplan. Der er endnu ikke konstateret resistens hos blodorm i Danmark.

 

Ormekure

Hvis det fremgår af resultatet, at din hest skal behandles mod orm, bliver ormemidlet eller recepten sendt til dig. Ormemidlet direkte fra apoteket, recepten fra os. Det vil altid være det mest effektive middel, til ormebyrden hos den individuelle hest, som vi får fremsendt til dig. Vi ordinere altid det billigste præparat.

Vi bruger Hvalsø apotek (tlf: 46408006) Hvis du ikke har modtaget ormemidlerne 2-3 hverdage efter resultatet af prøverne, ring da eventuelt til apoteket og forhør dig om forsendelsen.

 

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at skrive.

 

Med venlig hilsen

 

Laboratoriechef

Dyrlæge Stig Langeskov Petersen

 

    EquiLab

       by Vet Team

Tlf. nr.: 2834 4635

www.equilab.dk


*epg: æg pr gram gødning (egg pr gram) Epg dækker over æg fra cyatostomer og æg fra strongylider. Der er ca 40 forskellige af hver gruppe. Man kan ikke kende forskel på ormene på deres æg og vi kan derfor ikke præcist sige hvilke orm der er tale om. Vi ved dog at de findes i en blandings infektion hvor de fleste indgår. Blodormen –Strongylus vulgaris- kan genkendes/ adskilles fra de andre orm når den har nået sit 3. og infektive stadie (L3) 


Adresse til Laboratoriet:


EquiLab

Tjærebyvej 202

4000 Roskilde


 


Prøver skal sendes hertil.